Vad innebär det att bli sambo? Vad är det som är viktigt att tänka på? Att ingå i ett samboförhållande innebär att två människor flyttar ihop och lever tillsammans och delar gemensamt på bostad och bohag. Att vara sambo och flytta ihop med någon liknar att vara i ett äktenskap men lagen ger inte sambor samma rättsliga skydd som äkta makar. Sambolagen gäller bara gemensam bostad och bohag.

Här är några viktiga punkter att hålla koll på innan man flyttar ihop med någon:

  • Samboavtal

Om ni efter ett tag skulle separera och flytta isär så har ni rätt att begära bodelning enligt sambolagen. Om ex. en av er har använt mer pengar i gemensamma bostaden än den andra så är det viktigt att skriva ett samboavtal. Där kan sambolagens regler kring bodelning regleras. När ni sen separerar kommer då den som köpt bostaden av få den.

  • Testamente

Enligt arvsordningen ärver inte sambos av varandra, och därför är det viktigt att skriva ett testamente. Det är extra viktigt om ni har mycket egendom eller/och äger ett bostadshus tillsammans. Tänk på att det krävs en hel del regler och krav för att ett testamente ska vara giltigt, därför är det ett bra tips att ni tar hjälp av en jurist som kan hjälpa er med att skriva det.

  • Egendomsförteckning

Egendom som ni har köpt innan ni flyttar ihop ingår inte i en bodelning om ni är sambos. För att undvika några problem, så kan det vara en bra idé att starta en egendomsförteckning där det anges vem som tagit in vad in i hemmet. Ni bör båda skriva under den för säkerhetens skull.

  • Vem äger vad?

Något som är viktigt att tänka på kring er ekonomi är att som sambos är man ekonomiskt självständiga individer som var och en äger det ni köper eller skaffar. Den person som har köpt huset, bilen eller annat bohag är ensam ägare till egendomen. Gemensam bostad och bohag kan dock delas genom bodelning om ni eventuellt flyttar isär. Därför är det viktigt hur ni delar på utgifterna under tiden ni bor tillsammans . Om den ena står för möbler och annat bohag och den andra för maten kan uppdelningen kännas orättvis om ni flyttar isär. Köp därför gärna värdefulla saker gemensamt. Håll koll och spara på kvitton eller andra bevis på vad ni har betalat tillsammans eller var för sig. Skriv gärna en lista tillsammans där ni antecknar ner saker ni köper.

  • Teckna avtal

Kring er ekonomi så bör ni prata om era rutiner. Diskutera tillsammans om vem som ska betala vad och vem som ska stå på olika avtal som ex. el, bredband eller andra övriga kostnader.

  • Hyreskontrakt och bostadsrätt

Ska ni flytta ihop tillsammans till en hyresrätt så bör ni båda stå på hyreskontraktet. Även om ni ska investera i en bostadsrätt så bör ni även där stå som ägare båda två.

  • Hemförsäkring

Något som kan vara bra är att ni tillsammans tecknar en gemensam hemförsäkring. Tänk på att försäkringsvillkor och priser kan skilja sig ganska mycket mellan olika bolag, och det är därför väldigt bra att göra en ordentlig jämförelse mellan olika bolag så att ni skaffar det bästa för just er.

 

Källor som vi har använt oss utav:

http://www.ekonomi-portalen.com/ekonomiblogg/privatekonomi-arkiv/fem-grundlaggande-ekonomitips-nar-man-flyttar-ihop

http://www.hallakonsument.se/pengar-och-ekonomi/livssituationer/flytta-ihop/